Lidija Delić - Alpe Dunav Jadran

KaduljaLidija Delić je fitoaromaterapeutkinja, a kadulju posebno cijeni, kako i sama kaže, iz više razloga: “Eterično ulje se ne može koristiti na koži direktno. Mora se razrijediti u nekom drugom ulju. Može se koristit na puno načina. Koristi se u raznim pripravcima. U raznim aroma terapeutskim mješavinama koje služe za određenu svrhu. Tako od kadulje možemo raditi aroma terapeutsko ulje za  gospođe, drage dame koje su u menopauzi, ili koje imaju problema s PMS-, ili problem s mjesečnicom. Tu je ulje kadulje broj 1 u korištenju.”

Lidija kaže kako joj se Kadulja posebno sviđa zato što je iz naše Hrvatske, s naših otoka. Biljka je to koja daje prekrasna eterična ulja kao esenciju, vrlo ljekovitu. Takvih dometa da u nekim istraživanjima na fakultetima u Zagrebu se prozvala antibiotikom 21. stoljeća. Eterično ulje kadulje stavlja se u piling za tijelo i pripravke protiv celulita koji se upotrebljavaju nakon tuširanja. Ono, naime, potiče otapanje masnoća.

Lidija Delić podijelila je s nama recept za pripravak kojega, kaže, koristimo u borbi protiv celulita: “Radimo ga tako da u posudicu prvo odmjerimo 50 ml hladno prešanog ulja badema.

Kad stavimo u mjericu 50 ml tada dokapavamo eterična ulja. Stavit ćemo eterično ulje limuna, 20 kapi. Nakon toga kapamo 20 kapi čempresa i 15 kapi kadulje. Kadulja je posebno ulje u tretiranju celulita. Razlog – to je jedino ulje koje ima djelovanje na masne stanice da ih otapa i zbog toga je poželjno u svim pripravcima za celulit. Tu smjesu nalijemo u bočicu. Začepimo, promućkamo i naše ulje je gotovo.”

.

Pogledaj sada »

 

Podijeli na društvenim mrežama