Briga o zdravlju

Prepoznati neiskorištenu nišu poslovanja i biti lider u kategoriji!

“Briga o zdravlju za 15 godina bit će najjača svjetska industrija. Zdravstveni turizam RH zapošljava 10.000 osoba i ostvaruje 300 milijuna eura. Najbolja europska destinacija zdravstvenog turizma u 2015. godini

je Velika Britanija, slijede Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Poljska, Malta te Turska koja bilježi najbrži rast u tom segmentu turizma, podaci su to Svjetske udruge za zdravstveni turizam izneseni na 6. Konferenciji industrije zdravstvenog turizma (HTI) u Beču ove godine.

Svjetska zdravstvena organizacija računa kako će, zbog trenda starenja populacije i sve izraženije orijentacije društva na zdravi život, briga o zdravlju za 15 godina postati najjača svjetska industrija te će 2030. činiti čak 22 posto svjetskog BDP-a i biti najveći pokretač turističkih putovanja.

Unatoč velikim potencijalima, Hrvatska zauzima skroman udio u toj grani turizma, koja bilježi godišnji rast od 15 do 20 posto na svjetskoj razini, za što su hrvatski sudionici najodgovornijim označili odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Iz HGK poručuju kako zdravstveni turizam u RH na godišnjoj razini zapošljava oko 10.000 osoba i ostvaruje oko 300 milijuna eura prihoda od zdravstvenih usluga, a procjene su da bi vrlo brzo mogao dosegnuti prihode od milijardu eura godišnje. Postojeća ponuda wellness turizma u hotelima i turističkim resortima usmjerena je na tretmane ljepote, masaže, saune, bazenske sadržaje i fitness, a njezin razvojni potencijal umanjuje nepostojanje regulative o osposobljenosti osoblja, kao i zakonski propisi koji ograničavaju uvođenje medicinske komponente u hotelijerstvo.

“Sve hrvatske specijalne bolnice imaju višak kapaciteta, ljudi i prostora koje bi mogle ponuditi na tržištu, što sada ne mogu zbog tog zakona”, objasnio je novinarima predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma HGK Marcel Medak te pozvao zdravstvenu administraciju da što prije pokrene hitne izmjene postojećeg zakona. Riječ je o zakonskim izmjenama koje je namjeravala provesti još prošla zdravstvena administracija, no nakon javne rasprave povukla ih je iz procedure u srpnju prošle godine.

Medak je istaknuo da uskoro očekuju kontakte s novom zdravstvenom administracijom kako bi se omogućilo bolje poslovanje specijalnih bolnica i njihova registracija za turističku djelatnost te registracija hotela za zdravstvenu djelatnost, što bi poboljšalo njihovo poslovanje izvan sezone.

Suosnivač Svjetske udruge za zdravstveni turizam Jonathan Edelheit istaknuo je važnost povezivanja hotela i bolnica, javnog i privatnog sektora radi uspješnijeg nastupa na tržištu zdravstvenog turizma, dok je direktorica Ureda za zdravstveni turizam Dubaija Linda Abdullah iznijela strategiju kojom su svojim zdravstvenim uslugama prošle godine privukli 500.000 turista. Među njima je bilo 45 posto inozemnih turista za koje su u Dubaiju uveli posebne charter linije, osigurali im prevoditelje i posebna zdravstvena osiguranja te otvorili web stranice na koje pacijenti mogu uputiti prigovore na uslugu i prijaviti eventualne komplikacije.”

Izvor: HGK, Zajednica zdravstvenog turizma, ožujak, 2016.